Nynäs Offshore Race

50-år, ett stycke svensk racerbåtshistoria

År 2016 var det 50 år sedan Nynäshamn för första gången hälsade Sveriges racerbåtsåkare välkomna. Då var det i form av etappmål i anrika Saltsjöloppet. Nynäshamn har en lång historia som värd för marina tävlingar, den mest prestigefyllda är utan tvekan Olympiaden 1912. Tack vare denna så anlades en väg utmed stadens sydöstra strandlinjen, helt optimerad för att ge åskadaren på land möjlighet att följa tävlingar till havs. Detta unika läge utnyttjade Stockholms Sportbåtsklubb och Nynäshamns vattenskidklubb då de passade på att visa upp de toppmoderna båtarna i en rundbaneomgång innan ekipagen vände åter mot Saltsjöbaden. Farterna imponerar än idag. Segraren i klass 4T, Sven Zettergren, snittade 45,6 knop på sträckan Saltsjöbaden-Nynäshamn med sin Bog-båt. Åskådarna längs den sk Strandvägen bjöds också på vattenskidshow och drakflygning så redan då insåg arrangörerna att kringarrangemangen var en viktig del i ett lyckat båtrace. Nynäshamnarna tog båtracingen till sitt hjärta och 1968 arrangerade Vattenskidklubben på egen hand Nynäsloppet, en tävling med inte mindre än två klasser med SM-status.

Nynäs Offshore RaceEn riktig klassiker;Bog-Båt

Hela 56 ekipage stod uppradade på den 400 meter långa startlinjen. Tävlingsprofiler som Gilbert Englund, Ulf Boghammar och Pelle Zetterström var där och båtar av typen Speedcraft, Ockelbo, Coronet och Weedo kunde beskådas. 1989 var det generationsskifte i tävlingsorganisationen och med Bengt Becka Ny i spetsen skapades dagens upplaga av Nynäsloppet, allas vårt Nynäs Offshore Race. Den nya organisationskommitéen startade med en riktig utmaning, VM i Offshore 1L. Tävlingen avgjordes på öppet hav och under extremt hårda förhållanden. Mer än hälften av deltagarna tvingades bryta och både material och besättning pressades till det yttersta. Trots tuffa förhållanden så blev tävlingen en succee. Nynäshamns Segelsällskap, som tagit över arrangemanget, erbjöd en splitterny anläggning, designad för båtrace oavsett drivning och tre svenska ekipage placerade sig bland de fyra främsta!

Nynäs Offshore RaceWM-Guld 1989:Olof Dahlqvist/Peter Wall

Hård sjö och extrema förhållanden i kombination med god organisation, säkerhetsfokus, en toppenanläggning och bra kring-arrangemang har blivit Nynäs Offshores signum. Massor av positiv feedback från racerbåtsprofiler som t.ex Christer Lindberg & Christer Westerling, Micke Söderlind och Micke Frodé gav kraft att fortsätta. Arrangemanget har alltid saknat aktivt stöd från hemkommunen och varit helt beroende av sponsorer, funktionärer och åskådare. En av de mest avgörande faktorerna för den framgångsrika tävlingsorganisationen är Mr Nynäs Offshore himself, Anders Söderlund. Anders erbjöd sig att förstärka organisationen 1991 och har sedan dess ständigt förbättrat arrangemanget. Anders är en solklar kandidat för titeln Sveriges bästa tävlingsledare!

Nynäs Offshore Race

En viktig komponent i Nynäs Offshore är den så kallade Sponsorbåten som från och med 2016 officiellt bytt namn till VIP-Ship. Mången åkare har svurit över denna farkost som allt som oftast placerar sig mitt i banan för att dess passagerare skall få så nära kontakt med racet som det bara går. Trots detta så vinkas det glatt från ekipagen vilket uppskattas oerhört av både oss arrangörer och båtens passagerare. VIP-Ship erbjuder god mat och dryck i kombination med en raceupplevelse utöver det vanliga. Den som vill kan köpa biljett och uppleva Offshore på nära håll.

Nynäs Offshore Race

Skribent: Ann-Sophie Ebenfors