Året var 1966.

I Nynäshamns Posten kunde man den 15 juli läsa att något stort var på gång inom båtsporten. Nynäshamns Vattenskidklubb skulle tillsammans med Sportbåtsklubben i Stockholm arrangera det första Nynäsloppet, en stortävling för turist- och sportbåtar. Tävlingen gällde som Svenskt Mästerskap individuellt i samtliga klasser. Gällande turistbåtsklassen är det första gången en lagtävling ingår. Detta (nästan) årliga evenemang kom senare att heta Nynäs Offshore Race och heter så än idag efter 50 år!

Tävlingsdatum var satt till den 30 juli och var ett verkligt storarrangemang för Nynäshamns vidkommande som Vattenskidklubben lokalt skulle ansvara för. Bl a stängdes Strandvägen av med biljettentréer vid Lövhagen och Fagerviken. Rundbanetävlingarna på Gårdsfjärden fick naturligtvis utmärkta åskådarplatser utmed Strandvägen. En tävling av Nynäsloppets format krävde massor av funktionärer. Vattenskidklubben kom bl a överens med Brukshundklubben och Radioamatörerna om hjälp med övervakning och rapportering i samband med rundbanetävlingarna på Gårdsfjärden.

Själva hastighetstävlingen hade start och mål i Saltsjöbaden, och utmed den sträckan fanns radioutrustade funktionärsbåtar för att övervaka att tävlingsbestämmelserna följdes.

Den 19 juli kunde man i anmälningslistorna se en hel del kändisar inom båt- och motorsporten. T ex så kunde man hitta Eskil Andersson, känd snurrebåtsförare, Lennart Gillmo, framgångsrik bil-rallyförare samt mångfaldige svenske mästaren på isbana Sigurd Isacsson. Man hittade även Lennart Ebbeke, känd som ägare av Sveriges snabbaste motorbåtar, samt Bosse Lindström, Åke Westerlund och Sven Zettergren. Båtkonstruktören Tage Boghammar var anmäld med dottern Pia som rorsman. Självklart hittade man även kända nynäshamnare i listorna. Vi hittar bl a Karl Axel Gustafsson med Christian Blomlöf som navigatör, Sven Erik Nilsson med i båtsportsammanhang välkände John Norberg som navigatör, samt Kjell Nilsson och Sten Landberg, vilka alla startar för Nynäshamns Vattenskidklubb.

Den 26 juli kunde man läsa i Nynäshamns Posten att starten skulle gå nästkommande lördag (30 juli) kl 9.30 i Saltsjöbaden, och beräknad åktid till Nynäshamn var 45-50 minuter för de snabbaste båtarna. Före starten, vid kl 9.00 ska det vara möjligt för publiken i Nynäshamn att via högtalare följa vad som händer på startplatsen. Det är C-G Hammarlund som via radio direktrapporterar. När starten så har gått är det tänkt att C-G med sin egen snabbgående båt ska förflytta sig till målet i Nynäshamn för att fortsätta konferencierskapet. Under tävlingens gång kommer också rapportering i högtalarna att lämnas tack vare radioutrustade kontrollbåtar efter sträckan.

Mellan klockan 13 och 16 kommer åtskilligt intressant att förekomma, bl a ett rundbanelopp som körs 5 varv. Därefter kommer vattenskidåkarna att visa upp sig med drakflygning, trickåkning, pyramidbyggnad och den alltid lika uppskattade hoppuppvisningen. Det blir även en rolig tävling för gummibåtar, där ingen mindre än C-G Hammarlund kommer att delta. Den kände kanotisten och orienteraren Bosse Svedman försvarar Nynäshamns färger.

Starten och sista etappen i huvudtävlingen Nynäsloppet går kl 16.30 från Gårdsfjärden då de deltagande båtarna har att avverka en bana till Saltsjöbaden. Tävlingen är sanktionerad av och övervakas av Svenska Racerbåtförbundet.

Nynäshamns Posten rapporterar den 2 augusti att Nynäsloppet blev en tävlingsmässig fullträff. Ett våldsamt oväder med bl a kraftigt regn gjorde dock att det inte blev något publikrekord, dock kunde ca 700 betalande räknas in. NP rapporterar att först till Nynäshamn kom nummer 363, en Bog-båt med 400 hk Fordmotor, förd av Sven Zettergren. Hans medelhastighet på 45,6 knop var den högsta som som någonsin uppmätts vid en turistbåtstävling i Sverige. John Norberg och Sven–Erik Nilsson misslyckades med första sträckan p g a motorproblem men kom dock igen och hamnade på tredje plats i sin klass. K A Gustafsson/Christian Blomlöf kom tvåa i sin klass trots åtskilliga motorproblem.

Resultat Nynäsloppet 1966:

Klass Plats 1 (SM) Plats 2 Plats 3
Klass-DT Nils Olof Cederholm B-Wessman K A Gustafsson Nynäshamn
Klass-XT Eskil Andersson Hans Hermansson S E Nilsson Nynäshamn
Klass-YT Sigurd Isacsson H Lindblad T Strömberg
Klass-1T Herman Henriksson L Ebbeke E Theler
Klass-3T Bo Lindström S Ehrnborg J Westerlund
Klass-4T Sten Zettergren S Landberg Nynäshamn Kjell Nilsson Nynäshamn

Källa: Nynäshamns Posten